Om Xerxes

Xerxes den store


Sjefen i gata
Al-Dahnas Xerxes Herlung Høien

Utseende

 


 Xerxes har snille mørke øyne, som venter på å finne noe ugang. Han er stor, når vi har prøvd å måle han er han ca 74 cm i manken, han er hvertfall i øverste grense for høyden til en han-afghaner. Han har kraftig benbygning og er en muskuløs og robust kar. Samtidig har han den særpregete elegansen til afghaneren. Med flotte bevegelser og en stolt holdning. Han begynner å få en naturlig sal, har ringlet hale, lang sterk nakke og et flott hode.

Xerxes tar hjem sin første BIM :)


Familen får endelig ny hund

Vi var ikke ute etter en utstillingshund i første omgang. Vi ønsket oss en god familiehund, som vi kan ta med på utstilling i ny og ne. Drømmen er å kunne få en valp eller to etter Xerxes når han blir eldre.

Fordi han klipper sin egen pels, er det nok en stund til han er klar for utstilling, men vi har en fantastisk familiehund :).

Hans far er Al-Dahna's Uriah Heep - Hippi, som er en fantastisk flott hund, dette gjør at vi også har stor tro på Xerxes. Når Xerxes endelig kom hjem til oss var det stor stas og glede i stua.

Etter at han kom har han vært kilden til mang en latter og endelig var livet komplett igjen. Han har klart å fylle det store tomrommet etter Shamar. 😀

Hunden som har alt; tøff, vakker, snill, intelligent, trygg, stolt, elegant, rolig inne, hyper ute, morsom, kjælen og bøllete.


Kallenavn; Bølla, Prinsen, Go’gutten, Gutten, Xerxegutt, Xerx, Ungen, Bortskjemten, Tøffen,  Sjarmøren og Kjeltringen. Kjært barn har mange navn.

Elsker doruller, tørkeruller, BHer, drepe kosedyr, spise opp senga si, sitte i førersetet, andebryst, løpe etter katter, masse kos og å erte familien.


Opprinnelse
Vi kjøpte Xerxes da han var litt over ett år, Han kommer fra kennelen Al-Dahna og er den andre Afghaneren vi har fra Al-Dahna. Vi visste at dette er en kennel som tar godt vare på hundene og ikke avler på hva som helst, de har lang erfaring med Afghanske mynder. Og der blir hver enkelt hund sett! Det føles trygt å handle hund av en oppdretter (Torill Knudsen) som har en genuin interesse for hundene. Derfor hadde vi ingen betenkligheter med å kjøpe en så "voksen" hund.

Vi har gått glipp av valpetiden, men har bilder og dokumentasjon på hele oppveksten. Vi ble forelsket i Xerxes før vi hadde møtt han, alt vi hadde sett var ett par valpebilder fra han var ca 7 uker gammel. Øynene på bildet fortalte om en hund som var snill, kvikk, morsom og bøllete. Det føltes riktig.

Nå gjensto det bare å møte han og se om han likte oss. Heldigvis gjorde han det og vi fikk med oss verdens beste hund hjem :)

Personlighet

Xerxes har en sterk personlighet som alle afghanske mynder. De fleste som møter han sier "han er jo mer som et menneske enn en hund" og det beskruver nok afghaneren ganske godt.

Xerxes er utrolig tålmodig og har et vennlig vesen. Han er stor og sort og mange blir redde når de møter han. Men som regel tar det ikke lang tid før han har sjarmert dem i senk, og overbevist dem om at han ikke finnes farlig. Det vil si så lenge du ikke prøver å gå inn på hans eiendom uten tillatelse fra familien. DA sier han fra og han har en utrolig kraftig og dy stemme, som kan skremme de fleste.Han er stort sett glad og det er sjelden å se han uten halen i været. Han smiler faktisk også, med lukket munn trekker han munnvikene bakover og opp mens det lyser glede av øynene hans. Et smil som varmer langt inn i hjertet :) Om vi prater og ler kan han være med å le. Selvom han ligger i andre enden av rommet og slapper av. Når vi ler hører vi knakk, knakk, knakk; det er halen hans som slår i gulvet når han ler med oss.
Men vi må ikke le AV han, da blir han flau og lei seg. Da kan han gjemme hodet i forlabbene eller gå å gjemme seg. Han er en langbent ung hund med mye energi, og det hender ofte at han ikke helt klarer å stable kroppen sin og kan for eksempel falle ut av sofaen. Så lenge vi ikke ler, later han som om det var meningen og blir liggende som han falt en stund før han flytter seg. uansett hvor ukomfortabel stilling han havnet i gjør han alt for å holde masken. Om vi leker med han og han snubler litt eller noe sånt, later han som ingenting, men leken er over for en stund, da blir han så flau at det ikke er morsomt å leke

Han vet veldig godt hva han får lov til og hva han ikke får lov til. Og noen ganger gjør han ting han ikke får lov til, som å bite i møblene. Det vil si, han biter ikke, han legger bare tennene rundt f.eks bordhjørnet og ser på oss med ett blikk som lyser av bøll. Han kunne like godt sagt "Kom igjen da, du klarer ikke ta meg, klarer ikke ta meg, prøv å ta meg daaaaa.." Han får helt raptus, løper som en gal rundt i huset og leker sisten med oss. Umulig å ikke le da :)

Andre hunder er veldig spennende helt til han får hilst, om de ikke vil løpe fort mister han ganske kjapt interessen. Om en annen hund prøver å dominere han, snur han ryggen til og setter seg og ser ut som han regjerer verden. -Det er under hans verdighet å respondere på sånt sludder. Andre hunder kan drikke av vannskålen hans, låne tyggebeinet hans og ligge i sengen hans. Men om den andre hunden kjefter, glefser og skal måle krefter, da gir ikke Xerxes seg før den andre har skjønt at han har møtt sin overmann. Han er virkelig trygg på seg selv.

Han kommuniserer tydelig. Har han lyst til å gå tur går han bort til båndet sitt og bare dytter på det med nesen. Det er lett å se hva slags humør han er i og hva han har lyst til. Har det skjedd noe spennende som vi ikke har sett, forteller han villig hva som har skjedd, ved å vise oss at f.eks katten løp under gjerdet her, så dere den ikke? Han snakker mye, med de underligste lyder prøver han å formidle sine ønsker og behov. Og lytter og skakker på hodet når vi snakker med han.

De sier at hunder er fargeblinde, men vi begynner å tvile, for Xerxes har helt tydelig en forkjærlighet for rosa ting. Når han skal ha en ny leke får han være med inn i butikken å velge selv (etter mange bomkjøp) og det ender alltid med en eller annen rosa ting. Og gule plastposer, hans mat og leker kommer i gule poser og det har han skjønt.Også blomster som han elsker å lukte på, -spesielt de rosa, selvfølgelig.

Når han kjeder seg kan han late som om det er noen utenfor huset eller en skummel vase på hylla i stua som han brummer på og skal skremme bort. Han skaper seg spenning, -en oppfinnsom gutt.Han har ingenting i mot å kle på seg om det skal være badekåpe, hettegenser, regndress, perlekjede eller støvler synes han selv han er like vakker og tøff uansett. Hans motto ; tøff i pysjamas.

Når han spiser kan vi ta fra han maten uten at han sier noen ting, og han har vist at han er lojal ovenfor familien og vil forsvare oss alle om det skulle trengs.

Når vi kjører bil vil han helst sitte bak rattet selv.

Xerxes kan bli skikkelig furten. Om han har fått skikkelig kjeft el. kan han bli så furten at han ikke vil snakke med deg på ett par dager. Han gjør som du ber om, men du får ikke kos og han kommer ikke bort til deg frivillig. Han kan demonstrere ved å gå bort til en annen for å få kos mens han ser på deg med et overlegent blikk. Heldigvis går det over etter en dag eller to.

Om han blir stengt inne på et rom alene, tisser han på gulvet. Dette har vi testet ut og det blir kun gjort på trass, som en straff for at vi stenger han ute fra der vi er.

Er forresten veldig glad jeg ikke har en hund som drar meg opp av senga kl 6 hver morgen. Selvom det hender at Xerxes synes jeg sover for lenge, da drar han av meg dyna, men det er svært sjelden det skjer før kl 10 om morningen.


Fire ord som beskriver Xerxes: en tålmodig, snill og trygg ertekrok.

Dressur

Vi har ikke drevet aktiv dressurtrening, men tatt litt og litt etterhvert som det passer seg.

Det sies at Afghanske mynder er vanskelige å dressere. Mange mener dette skyldes at de er for dumme til å lære, men alle som har hatt med en afghaner å gjøre vet at det er stikk motsatt. De er lynende intelligente og har en sterk psyke, med egen vilje og evne til å tenke selv. Derfor ser de heller ikke alltid vitsen i å adlyde blindt.


 

Siden Xerxes kom til oss mars 2011 har han lært å sitte, bli sittende, stå pent i båndet når det kommer biler, stå utenfor kjøkkenet når hans mat blir tilberedt. Han går ikke bort til maten før vi sier værsågod og gir han en kos - uansett hvor sulten han er. Når vi spiser får Xerxes beskjed om å gå og legge seg, det hender vi må si det både 2 og 3 ganger, men han går og legger seg og blir liggende til vi er ferdige.
Når han skal ha godis, kan vi be han om å ikke røre, da ser han en annen vei som om han er redd for å bli for fristet til å ta det før vi sier værsågod.

På tur i skogen, har han etterhvert blitt veldig flink til å komme når vi roper, men er ikke en hund som går pent fot. Han løper avgårde, og passer hele tiden på at vi er i nærheten. Han kommer bort innimellom bare for å få litt kos, før han løper igjen. Afghanske mynder elsker å løpe, og de løper så mye, mye fortere enn vi noen gang kan klare. Derfor synes vi det viktig at han får gå løs å strekke ut skikkelig i terreng.
Vi har en ganske stor inngjerdet uteplass han kan boltre seg på også.

Når han gjør noe galt holder det som regel med et ”Øi” for å få han til å slutte.


Han er veldig intelligent, åpner skuffer, kjøkkenskapene, dører både utover og innover, ”løsner løkker” og lærer utrolig fort. Han kan også lære bare ved å se hva eller hvordan vi gjør ting. Som for eksempel rumpetakling, er noe han har lært av å se på oss når vi leker.

Som afghanere flest hører han akkurat det han vil høre. Han kan, men bestemmer selv om han skal..


Pelsstell


Han bades med shampo og balsam, føning og børsting en gang i uken. Xerxes er den første hunden jeg har hatt som sovner mens han blir børstet. Og da sovner han så godt at han snorker høyt.Xerxes har en uvane, som noen mennesker biter negler, klipper han sin egen pels. Vi jobber iherdig for å få han til å slutte og det har blitt mye bedre, men det skjer fortsatt. Han er vel av den oppfatning at gutter skal ha kort hår.


Noen ganger blir han så innbitt at han ikke hører når vi ber han slutte, da prøver vi først å velte han over på siden (da glemmer han ofte hva han holdt på med) virker ikke det tar vi på han en genser. Vi håper at vi kan få bukt med denne uvanen sånn at han kan få full pels og vise seg frem for resten av verden som den flotte hunden han er. Vi har prøvd bitterbite, men da ble det bare enda værre - han slikket og bet frenetisk for å få vekk den ekle lukten. Om noen har andre tips, tas de imot med takk. Selvom Xerxes ikke ser på dette som et problem, fordi han VET at han er den vakreste av alle gutta uansett hvordan pelsen ser ut!


 

Xerxes mener selv han er universets senter og det er bare en selvfølge at alle skal kose og dulle med han så og si hele tiden.

 

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

16.08 | 21:23

Kan man la være å smelte når man ser inn i disse øynene?? Verdens beste Xerxes!!!

...
13.09 | 14:35

Stolt av gutta våre :)

...
28.07 | 19:35

Her sitter man og bare skriver at man kondolerer, men gjør ikke noe med det...
Dere får gå over til Sverige og trekke ut tenna på de bikkjene og eieren selv.

...
28.07 | 17:58

Han var en underbar hund de lilla ja träffade han :) han var en kämpe in i det sista en hjälte <3

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE